#artfromthebalcony

U ovim teškim vremenima koje upravo živimo svaki vid optimizma i pozitivnih aktivnosti je dobrodošao. Posebno u državama koje trenutno vode najveću borbu protiv tekuće pandemije koronavirusa. Među tim državama se izdvaja Italija koja prema trenutnim statističkim problemima doživljava jedne od najtežih momenata u svojoj istoriji.

Italijanski umjetnici teške dane nastoje uveseliti nastupima na balkonima ili uživo na društvenim mrežama. Fotograf Dino Jašarević, porijeklom iz Brčkog, svako veče uživo putem Instagrama provodi umjetnički program #artfromthebalcony.

Da bi se borio protiv usamljenosti izazvane nedostatkom interakcije među ljudima, italijanski fotograf u karantinu Dino Jašarević stvorio je Art From The Balcony, inicijativu usredsređenu na dijeljenje fotografija, ilustracija i video zapisa sa svojim susjedima i društvenim praćenjima. Koristeći svoj Epson 3LCD projektor, on svake večeri dijeli radove svojih kreativaca projicirajući njihovu umjetnost na pločnik i cestu ispred svoje stambene zgrade. Za svakoga izvan Torina prenosi i tridesetominutni događaj na Instagramu Live-u.

U nedjelju 29.03. u 20:00 je planirana kolektivna projekcija radova umjetnika širom zemaljske kugle, koji će na ovaj način pružiti podršku građanima Torina, ali naravno i cijele Italije kojoj je ovo posvećeno.

Među učesnicima koji će prikazati svoje fotografije u nedjelju bit će i Foto-Video klub Valter iz Sarajeva koji se vrlo rado odazvao na ovaj poziv. Fotografi koji će dati potporu ovom projektu i čije fotografije će predstaviti suosjećanje i podršku za sve građane Italije su: Mirna Dervišević, Muhamed Borović, Senad Tahmaz, Amir Čengić, Eldin Hasanagić, Kenan Spaho, Srđan Dunđerović, Aidin Alihodžić, Alen Jehja i Zenir Šuko

Izložbu možete pogledati u nedjelju 29.03.2020. u 20:00 sati, preko live projekcija na Instagram profilima @dinokose i @jabinart.


Podijeli na fejsu!