RASPORED DOGAĐAJA NA SARAJEVO FOTOMARATONU 2017

Raspored događaja:

Subota: 21.10.2017 : Galerija BlackBOX (Vrazova 5) – 8.00-9.00h – preuzimanje kartice sa tri teme fotomaratona 2017.

Galerija BlackBOX – 12.00-13.00h – preuzimanje  kartice sa preostale tri teme (ukupno šest tema).

Lokal The Bar – 16.00-17.00h – predaja fotografija za žiriranje.  Žiri na ovogodišnjem fotomaratonu: Imrana Kapetanović i Agdal Nuhanović.

Lokal The Bar – 20.00h – proglašenje pobjednika, dodjela diploma i druženje

Podsjećamo, nagrada za najboljeg učesnika po ocjeni žirija je fotoaparat Canon EOS 1300D. Poklon sponzora Canon Bosna i Hercegovina.

Bitne stavke na koje ne smijete zaboraviti tokom trajanja fotomaratona:

 • Učesnici fotomaratona moraju sa sobom imati ličnu kartu i nositi je tokom trajanja fotomaratona
 • Fotografije moraju biti dostavljene u JPEG formatu
 • Fotografije ne smiju biti obrađene u Photoshopu ili nekim od sličnih programa ili obrađene na aparatu (program integrisani u softwer aparata). Ne smije se koristiti krop alat, kloniranje, HDR obrada ili popravljanje dinamičkog raspona fotografije, dakle sve što spada u digitalnu obradu fotografije. Dozvoljeno je korištenje opcije „crno-bijelo“ koja je integrisana u fotoaparatu
 • Ako snimite puno fotografija tokom dana, molimo Vas da odaberete  6 snimaka koje ćete predati na drugom punktu.
 • Fotografije možete prebaciti direktno sa aparata ili ih dostaviti putem USB-a.

Tokom trajanja fotomaratona, molimo Vas da se pridržavate fotografskog bontona:

 • Tražiti dopuštenje za fotografisanje ukoliko snimate privatno vlasništvo
 • Voditi računa o kodeksima odijevanja na određenim mjestima (žene trebaju imati veo ukoliko ulaze u džamije npr.)
 • Tražiti dopuštenje ako želite fotografisati policiju
 • Apsolutno je zabranjeno fotografisati ambasade i vojne objekte

Obratite pažnju na sve vrijedne predmete koje nosite sa sobom te se posebno skoncentrišite na odabir fotografija koje ćete predati.

SARAJEVO FOTOMARATON 2017

Foto-video klub „Valter“, u saradnji sa portalom fotografija.ba, ove godine organizuje šesti „Sarajevo fotomaraton 2017“ koji će se održati 21.10.2017. godine.

„Sarajevo fotomaraton 2017“ će trajati 12 sati, tokom kojih će takmičari i takmičarke praviti fotografije na unaprijed određenih šest tema.

Pravo učešća imaju svi ljubitelji fotografije, a prijave se vrše putem email adrese FVK Valter: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript najkasnije do 19.10.2017. godine do 24:00 ili na licu mjesta na dan održavanja. Svi koji su zainteresovani su dužni dostaviti sljedeće podatke:

 • ime i prezime
 • adresu boravka
 • email adresu
 • broj kontakt telefona
 • naziv kluba/udruženja fotografa ispred kojeg dolaze, ukoliko su članovi jedne od takvih organizacija.

Kotizacija za učešće na fotomaratonu iznosi 20 KM i ista će se plaćati na dan samog takmičenja.

Ovo takmičenje je proteklih godina zainteresovalo veliki broj profesionalnih fotografa i entuzijasta.

Okupljanje fotografa zakazano je za 21.10.2017. godine u 08:30 h u prostorijama galerije BlackBox art&print, ul Vrazova br. 5, Sarajevo, gdje će biti i upoznati sa pravilima i tokom fotomaratona. Pobjednik fotomaratona će biti nagrađen sa digitalnim aparatom Canon 1300 D koji je poklon generalnog sponzora Canon Bosna i Hercegovina.

Sponzori koji su također doprinjeli da se održi ovo takmičenje su: Nobilis, HDI d.o.o. Sarajevo, G-U Građevinski okov Žepče, Butmir d.o.o. Sarajevo, VTF STUDIO i BlackBox art&print.

PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA MEHMEDA SKOPLJAKA

Pozivamo vas na otvorenje prve samostalne izložbe fotografija "Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine" autora Mehemda Skopljaka člana Foto-video kluba "Valter" u četvrtak 30. marta sa početkom u 20:00h u Galeriji Boris Smoje.

Mehmed Skopljak fotografijom se bavi više od 10 godina i aktivni je član FVK "Valter" iz Sarajeva i AUF BiH. Izlagao je radove na domaćim i stranim salonima. Dobitnik je više nagrada kao i priznanja za svoj rad.

Izložba će biti otvorena do 6. aprila.

Izložba fotografija Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH “FotoBiH 2016”

Izuzetno nam je zadovoljstvo pozvati Vas da prisustvujete izložbi odabranih radova bosanskohercegovačke fotografije pod nazivom „FotoBiH 2016“. Izložba će se održati 21. decembra 2016. godine u prostorijama Historijskog muzeja BiH u Sarajevu sa početkom u 19 sati.

Događaj će u saradnji Foto-video kluba Valter (FVK Valter), Historijskog muzeja BiH i Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH (AUF BiH) okupiti izlagače iz 10 klubova iz cijele zemlje i jednog samostalnog autora, te izložiti preko 100 originalnih fotografija. Radovi su selektovani na osnovu ocjena selektora Imrane Kapetanović iz AUF BiH.

Djela koja će posjetioci moći vidjeti su podijeljena u dvije kategorije – monohrom i kolor i rezultat su rada i truda kako profesionalnih fotografa, tako i entuzijasta, zaljubljenika u ovu umjetničku formu.

Najbolji izabrani radovi će biti prigodno nagrađeni.

Iskreno se radujemo Vašem dolasku.


DRUGA SAMOSTALNA IZLOŽBA SENADA TAHMAZA

Izložba fotografija "Ulični fragmenti" autora Senada Tahmaza člana Foto-video kluba "Valter" otvorena je u subotu 19. novembra u prostorijama Fondacije "Izvor za bolji život" u Sarajevu, povodom američkog praznika Dana zahvalnosti.

Izloženo je 40 radova kod kojih je akcenat na uličnoj fotografiji i prikazuje ljude u svakodnevnim situacijama.

Tahmaz je istakao da su fotografije nastale u proteklih osam godina u Sarajevu, Atini, Istanbulu i drugim gradovima koje je posjetio.

Pozvao je sve ljubitelje fotografije i umjetnosti da pogledaju izložbu i vide nešto drugačije od onoga što se objavljuje svakodnevno na portalima i društvenim mrežama.

Izložba je otvorena do 3. decembra u prostorijama Fondacije u ulici Štrosmajerova broj 6 svakim danom osim nedjeljom od 11 do 18 sati, ulaz je besplatan.

Katalog izložbe možete pogledati na linku https://issuu.com/photosenad/docs/ii_sif_senad_tahmaz_katalog

POZIV NA 7. KLUPSKU IZLOŽBU

Pozivamo Vas na otvaranje sedme klupske izložbe Foto-video kluba “Valter” koja će se održati 17 novembra 2016. godine u galeriji “BlackBox” u Sarajevu sa početkom u 19 sati. Izložba će biti otvorena sedam dana od dana otvorenja.

Na izložbi će biti izloženo 40 radova 12 autora, članova udruženja. U njenom sklopu će biti dodijeljene nagrade i pohvale autorima za najbolje fotografije. Radovi su rezultat višegodišnjeg bavljenja ovom disciplinom grupe profesionalnih fotografa i entuzijasta.

Autori fotografija su: Admir Dervišević, Eldin Hasanagić, Goran Turković, Igor Isanović, Kerim Oručević, Mehmed Skopljak, Mirna Dervišević, Muhamed Borović, Senad Tahmaz, Srđan Dunđerović, Tajib Žunić i Zenir Šuko.

Izbor fotografija nije bio nimalo lak posao kada se doda da je na selektiranje dospjelo 95 radova. Selektiranje fotografija za izložbu je izvršio Mirsad Mujanović, član Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (FIAP) sa titulom Artist FIAP, majstor fotografije Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH.

Sedmu po redu izložbu Foto-video kluba „Valter“ Sarajevo podržali su Info Studio d.o.o. Sarajevo, Emerging Markets Consultants Sarajevo i Stroping d.o.o.

Nadamo se da ćete biti u prilici da prisustvujete događaju i samim tim ga uveličate.

Podijeli na fejsu!